Produkcja czekolady filmik

Czekolada jest jakimś z najbardziej powszechnych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, szacuje się ją w wielu wersjach. W nieomal każdym sklepie można uzyskać wyroby czekoladowe w różnych postaciach. Prosta jest jednocześnie czekolada mleczna jak i ciężka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym poziomem jej powodowania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której pozbawia się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, natomiast w rezultatu tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w relacje z tegoż który wyrób wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana znacznie w mechanizmie automatycznym. Po przejściu tych procesów obejmuje ona cechę sypką, którą wspomina się prószem. Stanowi on poddawany procesom konszowania. Do produkcji czekolady potrzebne jest skorzystanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu realizacji czekolady bierze się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania przenoszą się również na ciepło jak a na mokro. Proces konszowania na ciepło jest podstawowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji dokonuje się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i indywidualny połysk.