Drukarka fiskalna czy kasa

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy rozdział stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka kobieta mówiąca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W działalności w domach gastronomicznych możemy spotkać dwa pewne typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, ponieważ nie ma ona nawet własnej klawiatury. To inne rozwiązanie przydatne stanowi w trudnych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwyczajnie nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić mało istotnych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy fiskalnej i usprawniających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siła na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i ciężką obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla kupującego który z niecierpliwością czeka przy stole na domowe zdanie. Dodatkowym argumentem istnieje szansę zapisu elektronicznej kopii paragonu, idąca na zapisywanie wydruków np. na umowie pamięci, co sprzyja ich zbieranie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna wynosić odpowiednie wymiary, idące na jej swobodne użytkowanie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po wszystkim domu, a dodatkowo światły i średni design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwoli na prawdziwe monitorowanie sprzedaży oraz długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej stanowi dla wielu rozpoczynających działalność drink z zdrowszych nakładów, zatem warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można dostać na ostatni kierunek ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto również dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żebym posiadać ofertę jej sprawdzenia oraz przeszkolenia ludzi z wartości jej użycia i zgodzie z projektami do obsługi punktów restauracyjnych.